måndag 30 juni 2014

Sex månader

Ett halvår har gått sedan du kom till oss. Jag kan fortfarande känna hur hjärtat liksom hoppar över ett slag när jag inser med full kraft att du finns på riktigt. Att du inte bara är något som min livliga fantasi har ljugit ihop. När du skrattar och ler mot mig tänker jag att jag måste ha varit en alldeles otroligt fin person i ett tidigare liv för att få bli belönad så i detta.
2014-06-29
När dina stora blå ögon är fokuserade på mina fingrar, en leksak eller bara en kökshanduk, din panna är tydligt koncentrerad och dina läppar formar ordlöst en tanke. Då blir jag så förundrad och imponerad av livet. Av nyfikenheten som bor i dig. Att du tycker att nästan allt är spännande, nytt och roligt. (Ja, kanske inte ljudet från den nya mixern då...) Tänk vad underbart ljuvligt det måste få vara att upptäcka världen för första gången. Hur det kittlar i nacken när någon pussar där, den lite syrliga smaken av apelsinjuice på tungan, att få komma upp ur badet och mysa i en fluffig handduk. Och sedan, när saker och ting börjar bli bekant, kunna se fram emot dem. Veta att strax, alldeles strax, kommer det pirra till i kroppen för att någon blåser pruttljud på din mage. Att kunna förutse den känslan, se fram emot den och nästan hålla andan av förväntning inför det som komma skall. Tänk vad häftigt.
2014-06-29
Allt känns så mäktigt. Ibland är det de små sakerna som plötsligt gör mig påmind om hur lyckligt lottad jag är. Och ibland är det de stora. Ingenting är förutsägbart, tråkigt eller tröttsamt med dig. Till och med de nätter då jag kan räkna de sammanlagda timmarna sömn på en hand så finns det alltid ljusglimtar så bländande vackra att de suddar ut även de mörkaste ringarna under ögonen. (Och dessutom börjar jag bli ganska bra på photoshop.)
2014-06-29
Jag älskar dig villkorslöst.

fredag 27 juni 2014

Jordglobar, luftballonger och pappersdjur

Jag har lite pysselabstinens just nu. Vill testa en massa saker som jag hittat på pinterest, men det blir liksom aldrig av. Dels känns det som att det är ett sådant stort projekt att plocka fram pysselsakerna när vi redan har ungefär tusen saker överallt. Och sedan är det ju en liten herre som ibland sover 50 min för att sedan sova 16, för att sedan smacka in ett 1,5h pass. Väldigt oförutsägbart med andra ord. Jag tänker mig dock att situationen kommer att vara helt annorlunda när vi flyttar till huset. Men i väntan på det pinnar jag idéer på pinterest och pysslar lite smått. Det är tur att vi har missat så många födelsedagar så att jag i alla fall får slå in lite paket nu.
Midsommar 2014
foto: Jag (det är alltså det knappt synliga armbandet som Kristoffer har på sig som jag har klurat ihop)
        Mina Brinkey
        The Joyeful Journey
        Make and Create

torsdag 26 juni 2014

TBT 26 juni 2012

För exakt två år sedan kom Josse och Nico på besök till Göteborg och vi gick på Universeum tillsammans. Hett tips till den som har ett barn som äääääälsskar fiskar. Vi sprang omkring och kollade på både stora och små. Jag tycker verkligen att det är fantastiskt skoj att få upptäcka saker tillsammans med barn för de har liksom en förmåga att öppna upp ögenen på en. Vardagliga saker kan bli otroligt spännande och saker som är tänkt att vara spektakulära blir en axelryckning.
Josse och Nico i Gbg
(Gud vad jag saknar långt hår förresten. Så himla nedslående att tänka på att det kommer dröja flera år innan det växer ut igen. Suck)

P.s nu tror jag att jag har lekt färdigt med blogghuvuet på ett tag D.s

Nej, den är jättebesprutad

Är det här mango eller papaya? frågar killen i kassan
Mango, svarar jag.
Är den ekologiskt? frågar killen efter att snabbt ha granskat resten av mina (nästan uteslutande ekologiska) varor
Nej jag hittade ingen ekologisk.
Kille i kassan letar efter koden för att slå in varan
Den är från Pakistan, säger jag i ett försök att vara hjälpsam (kanske hittar han koden enklare om han vet vilket land den är från tänker jag).
Thaimango?
Ja
Är den ekologisk? undrar jag hoppfullt.
Nej, den är jättebesprutad, svarar killen i kassan.

Eh, jaha, det känns ju sådär...

onsdag 25 juni 2014

Mer om mat

Jag tänker mycket på mat just nu. Det är visserligen lite bittert i sig eftersom jag fortfarande har ont i halsen och känner mig kass i kroppen, så det är ju liksom inte som att jag uppskattar att äta mat just nu. Men men. Här kommer i alla fall en liten snutt om mitt matfilosoferande.

Jag har alltid tänkt mig att jag vill vara ett föredöme i matväg för mina barn. På samma sätt som jag tycker att mina föräldrar var ett föredöme för mig. När jag växte upp åt vi naturligtvis mycket vilt, eftersom pappa alltid jagat. Älg, rådjur och hare blev det mycket av. När vi åt fisk var det ofta/ibland sådan som vi fångat själv (åtminstone den varma årstiden). Och på sommaren plockade vi sallad från landet. Äta på McDonalds fanns typ inte på kartan heller. Men det var inte bara det att vi åt (upplever jag det som) hälsosam mat. Jag tycker också att vi åt ganska varierat. Just den där variationen och "du behöver inte gilla det men du behöver i alla fall smaka"-mentaliteten är något som jag vill föra vidare. Samtidigt känner jag tat det är viktigt att visa att mat inte bara ska vara mättande. Det ska ju vara kul också.

Idag har jag dessutom spanat lite på raw food recept. Tycker att det verkar ganska spännande även om jag på intet sätt skulle vilja gå över helt till det. Jag är på tok för glad i mycket som är upphettat och/eller som innehåller massa kött eller annan processad råvara. Men det ena utesluter ju inte det andra. (Tycker jag i alla fall)




foto: Refinery29
        Rawmazing
        Rawmazing


tisdag 24 juni 2014

Somna utan gråt

Vi har ju som bekant haft lite svårigheter med att få Aaron att somna på egen hand igen. Sedan den 18 maj ammas eller vaggas han i selen när det är dags att sova. Han somnar också oftast när han åker vagn eller bil men det gör vi ju inte direkt flera gånger per dag. Jag hoppades ganska länge att det bara var ett utvecklingssprång som satte käppar i hjulet och att vi snart skulle komma tillbaka till våra supermegabra insomningsrutiner. Men icke. Istället har jag fått börja förlika mig med tanken att "med små barn kan du inte gå bakåt, bara framåt i utvecklingen". Dvs det är dags att glömma hur det har varit och börja arbeta lite mer aktivt med problemlösning för vår framtida sömn. Därför har jag beställt, fått hem Elizabeth Pantleys Somna utan gråt och läst ut den (ja, jo jag hoppade över ganska många sidor, men ändå). Jag tycker faktiskt att den verkar lovande. Så fort vi alla (eller åtminstone Aaron och jag) känner oss lite bättre tänkte jag därför introducera den i vår vardag. Det är ingen quick fix utan förhoppningsvis en lite mer långsiktig lösning som gör oss alla en smula lugnare. Redan nu kan jag väl i och för sig känna att vår brist på rutiner förmodligen är det störta hindret att överbygga.

Fortsättning följer...

Nya matvanor

Vår älskade lilla unge blir snart 6 månader gammal. Det betyder att det är fritt fram att börja introducera honom för lite andra smaker än bara bröstmjölk. Kristoffer som så klart inte har den mysiga matstunden tillsammans med Aaron som jag har när vi ammar, har gått och längtat länge efter den här tiden. Tiden då vi, Aaron och allt annat kommer att bli nerkladdade med puréer och gröter av alla möjliga slag. Jag kan dock själv inte säga att jag varit direkt entusiastisk över tanken på annan mat än just bröstmjölk till Aaron. Jag älskar ju att amma och själviskt nog vill jag inte att någon vanlig mat ska konkurrera ut mig och mina bröst. Men. Så hittade jag den här fantastiska matbloggen. Full med massa härliga recept till de allra minsta. Smakfullt (hehe - göteborgshumor) fotat och beskrivet. Och med fokus på ekologiska produkter. I love it!  Fast till en början har vi valt att göra det ganska lätt för oss och köpt färdiga puréer och vanlig pulvergröt som nu faktiskt har ingått i Aarons dagliga kost sedan några veckor tillbaka för att han ska öka lite bättre i vikt. Men allt eftersom vi ökar på portionerna känner jag mig mer och mer manad att göra egen barnmat till honom. Så snart känner jag att det är dags att pröva på det där grötreceptet. Nu gäller det bara att hitta paltbröd. Undrar var i hela världen jag ska få tag i det....


måndag 23 juni 2014

En sommarlista

Blä för att vara sjuk säger jag bara. Vi hade egentligen tänkt att åka och försöka muntra upp liten kille som hamnat med benet i gips lagom till sommaren men jag har typ hostan från helvetet och halsontet är tillbaka med full kraft efter att ha hållt sig borta under lördagen, så vi fick skippa det. Aaron hostar och snörvlar också en massa och jag vet inte om det var det eller något annat men natten till söndagen var det näst intill omöjligt att få honom att somna för kvällen. Vi bullade till och med upp med psalmböcker (bra att de kommer till lite användning) sängbenen på huvudsidan så att hans huvud skulle komma lite i högläge men det hjälpte ju föga när han vaknade så fort vi tog ur honom ur selen. Han hade gärna fått fortsätta sova i selen för mig men eftersom jag hostar mig igenom dagarna och nätterna så väcker jag ju stackarn hela tiden. När klockan närmade sig 02 på söndag morgon och jag fortfarande inte hade fått sova, beslöt jag därför att soffan kändes som ett rimligt alternativ. Natten därpå bäddade jag upp direkt till mig i soffan trots att Kristoffer blev ledsen för att inte få sova jämte mig. Jaja. Sånt är det. Aaron rundade sedan av helgen med att överraska oss genom att somna helt på egen hand i söndags kväll. Skumt.

Nä. Nu ska jag sluta tråka ut er med våra obefintliga sömnrutiner och sjukdomar. Här kommer en sommarlista. Hämtad från Niotillfem.
Sommarfirande i Sjötorp
Hur ser dina planer ut för sommaren?
Det blir semester hemma i Sverige. Vi kommer bila runt lite till våra familjers sommarstugor med start i början på juli och så hoppas vi även kunna hälsa på lite kompisar och våldgästa dem. Framförallt ska vi njuta av att vara tillsammans alla tre i hela fyra veckor. Till hösten hade vi dessutom tänkt att förlänga sommaren men en tripp till Spanien. It's gonna be awesome!

Vilken är din bästa sommarfrukost? 
Nybakt bröd med björnbärsmarmelad som äts ute på en vindstilla altan innan alla getingar hunnit vakna.

Bästa sommarlåten? 
Eftersom jag kommer från Halmstad känner jag att jag borde sägs någon Gyllene Tider-låt... Men jag kommer inte på någon klockren. Har dessutom någon form av hatkärlek till sommarplågor (don't we all?) så jag är lite benägen att säga någon sådan också.
Sommarfirande i Sjötorp
Alvas dop

år 2011-201
Ska du åka på någon festival i sommar? 
Nope. Jag känner mig väldigt färdig med festivaler just nu. Detta trots att jag är en person som bara varit på WOW och inga andra "riktiga" festivaler.

Vad vill du helst grilla? 
Allt. Men majskolvar blev jag just nu lite extra sugen på. Trots att de fastnar så mycket i tänderna.

Vad dricker du i sommar?
Mest öl tror jag. Helst alkoholfri dock. Har totalt tappat lusten på att dricka alkohol. Ser liksom inte vitsen längre. Lite tråkigt men samtidigt ganska skönt tycker jag.
år 2011-303
Sommar i Revesjö
Midsommar 2012
år 2010-151
Vilket är ditt favoritplagg för sommaren? 
Jag är på jakt efter en härlig maxikjol som jag hoppas jag ska kunna bo i. Älskar annars lösa stora klänningar på sommaren som jag bara kan dra över en bikini.

Vad ska du läsa i sommar? 
Har beställt en bok om sömnrutiner men annars hoppas jag mest på att något spännande ska dyka upp. Jag har ett gäng böcker här hemma som jag skulle vilja läsa men jag har liksom aldrig varken tid eller ork att läsa något. Kanske skulle ta det säkra före det osäkra och läsa Game of Thrones... Eller inte :)

Bästa parken? 
Slottsskogen för att den är nära men Botaniska för att den är inspirerande

Bästa badstället?
Revesjö. Eller nä. Egentligen tycker jag stranden i Haverdal vid Margits kiosk. Känns lite tråkigt att inte ha varit där på flera år och att jag förmodligen inte kommer vara där så mycket nu när mamma och pappa ska flytta från Harplinge. Men jag hoppas att vi så småningom ska hitta "vår egen" strand som Aaron kan uppskatta på samma sätt.
Albin tar studenten
Visit from Paul and Becki

lördag 21 juni 2014

Midsommar

Jo men visst blev det lite midsommar i år ändå. (Fast såhär dagen efter känner jag ändå att vi nog borde låtit bli att fira eftersom åtminstone två av oss mår aningens sämre idag.) Igår stuvade vi nämligen in oss alla i bilen (helt makalöst hur mycket packning som "behövs" bara för att vara borta över dagen) och drog in i skogen. Huvudvärk, hosta, halsont och även en släng magont plågade oss men vi var trots det ganska glada. Väl framme i stugan möttes vi av glad släkt och andra härliga "stugvänner". Folk som jag känt hela livet och som "adopterat" Kristoffer med öppna armar. Ett "du måste vara oerhört törstig" snabbt följt av en öl i handen och så är allt igång. Men nästa år hoppas jag på att vi alla är friska så att vi faktiskt kan dansa runt den där stången och kunna ta i från tårna när det ska sjungas.
Midsommar 2014Midsommar 2014Midsommar 2014Midsommar 2014Midsommar 2014Midsommar 2014

torsdag 19 juni 2014

Snart midsommar!

Hurra för midsommar! Kan vara en av de bästa "högtiderna" som vi firar i Sverige i min mening. Midsommar är liksom så där härligt förutsägbart men samtidigt ganska oförutsägbart. De senaste åren har jag och Kristoffer firat midsommar med både släkt och vänner. Och alltid bestämt oss i sista sekund såklart. Jag gissar att vi därför kanske inte är de bästa gästerna men folk verkar ha kort minne eftersom de bjuder in oss igen och igen. Ingen är mer tacksam än jag. För mig betyder nämligen midsommar blommor i mängder, gummistövlar, en och annan snaps, massor av skönsång, dans runt en mer eller mindre tjusig lövad stång och, kanske viktigast av allt, en gäng fina människor.
midsommar2007midsommar2008midsommar2009år 2010-73år 2011-144Midsommar 2012midsommar2013
När jag var liten firade vi (nästan) alltid midsommar i Revesjö. På dagen åkte vi alla iväg för att hämta blommor (barn och "fruntimmer" gissar jag) och "hugga" björkris ("gubbarna") till midsommarstången. Och jag minns det som att vi var riktigt många. Flera familjer från varje stuga. Stången kläddes och restes, mammorna eller mor- och farmödrarna gjorde kransar till barnen och sedan hade alla med sig mat till den gemensamma festplatsen. Vi åt och drack och sjöng av hjärtans fröjd. Och såklart blev det en massa dans runt midsommarstången. Jag vill minnas att jag tyckte att det var bäst när farfar var Björnen i Björnen sover eftersom han kunde låta sådär läskigt så att det kittlade i magen av förväntan. Vi gjorde tipspromenad och fina priser delades ut efteråt. De vuxna, far- och morföräldrarna tror jag, arrangerade en superavancerad godisjakt i skogen. Jag minns att någon brukade gömma sig och skrämma oss så det var med skräckblandad förtjusning vi barn var ute på den där godisjakten. Jag vet ju att det troligen inte kommer bli samma sak för Aaron men jag hoppas att vi kan skapa fina minnen åt honom också. Oavsett var och med vilka vi firar.

Och i år har vi tänkt fira midsommar i Revesjö men just nu ligger hela familjen hemma och är allmänt krassliga. Hosta och ont i halsen. Jag bälgar i mig varm dryck efter att ha varit hos läkaren och konstaterat att nej det är inte halsfluss, och nej som ammande finns det ingen hostmedicin som rekommenderas. (Hur jävla svårt kan det vara att ta fram en  medicin som inte förs över till bebisen via bröstmjölken, eller moderkakan för den delen, förresten?) Jag fick förresten rådet att försöka att inte prata så mycket också för att hostan ska försvinna. Så det blir nog inte så mycket midsommarsånger för mig del i år ändå...

tisdag 17 juni 2014

Mitt instagram-maj

I brist på originella idéer så tänkte jag nu bjussa på lite bilder över hur det har sett ut i mitt instagramflöde under maj. Utan inbördes ordning. Enjoy!


// Jag åt smaskig tårta på inflyttningskalas i Borås // Röstade // Blev firad på morsdag av världens vackraste leende //


// Köpte hus // Skålade in våren // Prövade balklänningar och tillhörande skor //

   

// Klippte av allt mitt hår // Lekte med mitt lilla hjärta // Kristoffer "gick in" sin hatt //

    

// Åt smaskig doptårta som Kristoffer lagat // Fick hjälp att läsa tidningen // Fick somna och hålla någon i handen //

   

// Var på bröllop // Evighetsväntan i väntrum på sjukhuset // Efterfest //